*Foto: Deze fantastische groep mensen zijn allen actief binnen onze samenwerkende muziekverenigingen. Foto gemaakt tijdens inspiratieavond Musicas
Muziek maken is leuk! Door muziek te gaan maken via een vereniging benut je alle componenten in volle glorie!
Bekijk hieronder de verenigingen waar Musicas mee samenwerkt.
Heb je vragen over de mogelijkheden? Neem dan even contact met ons op en wij zullen je verder helpen!







-
Muziekvereniging Unitas
BrandevoortDe muziekvereniging Unitas bestaat uit een blazersgroep, slagwerkgroep en een poporkest., Tevens heeft de vereniging een groep vaandrigs, commissarissen en een College van Beschermheren. Deze laatste groepen ondersteunen de muziekvereniging met raad en daad. Het bestuur van de muziekvereniging heeft een onderverdeling van commissies o.a. de commissie Jeugd en Opleiding, de Muziekcommissie. En de commissie kleine evenementen. Samen geven we invulling aan de Muziekvereniging Unitas. -
Fanfare Sint Willibrordus
LieropDe vereniging is een afspiegeling van de Lieropse samenleving waarin zowel jong als oud vertegenwoordigd zijn. Het korps speelt graag muziek die voor iedereen toegankelijk is. Zowel concertwerk als lichte muziek staat dan ook vaak op het programma. Opluisteren van diverse festiviteiten, serenade’s, jubilea etc. zijn regelmatige activiteiten van het korps. Om het publiek te verassen wordt er vaak gewerkt met projecten; dit vormt tevens een leuke uitdaging voor de muzikanten. In april 2010 is de fanfare op concours geweest in Etten-Leur, waar een dikke eerste prijs werd behaald. Met 83,83 punten leverden ze een geweldige prestatie met het hoogste aantal punten in de vierde divisie.
Slagwerkgroep
De slagwerkgroep is een jonge groep drummers bestaande uit ±20 personen. De groep staat sinds 2004 onder leiding van instructeur John Klaus. Tijdens repetities en optredens beschikt de slagwerkgroep over een groot aantal instrumenten, zowel ritmisch als melodisch. De groep treedt samen met de fanfare met grote regelmaat naar buiten om een serenade of evenement muzikaal op te luisteren, zoals de carnavalsoptocht, Koningsdag, opening kermis, het pleintjesconcert en het oudjaarsconcert. Meest recente hoogtepunt is zonder twijfel de deelname aan het concours te Etten-Leur in december 2008, waar zij een zeer succesvol puntenaantal van maarliefst 89,41 behaalde en wat hen een promotie opleverde naar de eredivisie én uitnodiging om mee te doen aan het Nederlands kampioenschap. Ze speelden daar dezelfde nummers als op het concours: Jungle Voodoo, Elements of Nature en In Memoriam Anne Frank. Dit laatste nummer werd ondersteund met een diapresentatie wat de sfeer perfect overbracht. De concurrentie was groot maar toch wist Lierop met een puntentotaal van maar liefst 90,87 het kampioenschap binnen te halen. Naar later bleek was dit over de gehele dag ook de hoogste score.
Young Dynamic fanfare
Young Dynamic fanfare is, samen met de lessen van de muziekschool, de basis van de muzikale opleiding voor de fanfare. De nadruk ligt vooral op het samenspel. Zo wordt samen met dirigent Björn Lijten het orkest omgetoverd naar een groep dat plezier beleeft aan het maken van muziek in fanfare verband.
Young Dynamic slagwerkgroep
De jeugdslagwerkgroep is in 2002 opgericht voor de leerlingen van de slagwerkgroep. Het is vaak een te grote stap van leerling naar de slagwerkgroep vanwege het niveauverschil; daarvoor is deze tussenstap gecreëerd. Je leert hier vooral het samenspelen in een groep en natuurlijk willen we de jeugd zover brengen dat ze aansluiting vinden bij de slagwerkgroep. Young Dynamic slagwerk staat onder leiding van John Klaus. De jongste jeugd (niveau A) heeft elke donderdag van 18.30 tot 19.00 uur groepsles. De oudere jeugd (vanaf niveau B) heeft van 19.00 tot 20.00 uur. groepsles De lessen vinden plaats in De Vurherd.
De koepelbloazers
Boerenkapel De Koepelbloazers is opgericht in 1961, door muzikanten van fanfare St. Willibrordus. Elk lid dat sindsdien bij de boerenkapel is gekomen, was lid van de vereniging. De boerenkapel is overgegaan naar blaaskapel en is uitgebreid naar 20 muzikanten. De Koepelbloazers verzorgen allerlei optredens, zoals de Kennedymars, carnavals-avonden, optochten en kapellenfestivals. Met de carnaval zijn De Koelbloazers vooral actief bij De Kaauw Voetjes. De muziek die De Koepelbloazers speelt is zeer variërend, van Hollandse meezingers tot popmuziek van nu.
-
Fanfare Sint Jozef
Someren-HeideFanfare
Onze fanfare telt de laatste jaren ca 45 leden en staat sinds november 2010 onder leiding van dirigente Karin van Dijk. Fanfare St. Jozef bestond in 2008 60 jaar. Om in de fanfare te spelen moet men minimaal in het bezit zijn van diploma B. De opleiding wordt via onze vereniging verzorgd door Musicas uit Deurne. Om de jeugd te stimuleren is er een jeugdfanfare waar de leden extra ervaring op kunnen doen en er is een jaarlijks onderling solistenconcours samen met de slagwerkers van onze vereniging.
Jeugd fanfare
Onze jeugdfanfare neemt een belangrijke plaats in binnen onze vereniging, want het is nog altijd zo: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Op dit moment bestaat de groep uit 17 muzikanten. De jeugdfanfare staat sinds oktober 2010 onder leiding van Laura Brugel uit Budel. Deze dirigente weet haar enthousiasme op de juiste manier over te brengen naar het orkest waardoor het plezier in samen muziek maken gestimuleerd wordt. Laura is 20 jaar en studeert aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Ze speelt zelf voornamelijk trompet en is daar heel actief mee bezig, niet alleen tijdens studie maar ook in de vrije tijd. “Jeugdfanfare St Jozef is een spontane groep die openstaat voor ontwikkeling”. “Dat maakt het werk plezierig, de bedoeling is om de groei voort te zetten en de jeugd voor te bereiden op de fanfare”, aldus Laura Brugel.
Slagwerkgroep
Onze drumband werd opgericht in 1955 en bestaat de laatste tijd uit ongeveer 18 leden, die onder de muzikale leiding staan van dirigent Ronald Gerards uit Ittervoort. De afgelopen 15 jaar is onze drumband uitgegroeid van een tamboerkorps naar een slagwerkgroep met vele mogelijkheden voor de leden. Vroeger werd er enkel en alleen op trommen en kleine percussie instrumenten gespeeld. Tegenwoordig zijn de muzikanten veelzijdig en kunnen ze (als ze dat willen) met een goede opleiding tal van instrumenten bespelen, waaronder melodisch slagwerk wat vanaf het laatste decennium van de 20e eeuw heel populair is geworden.
Jeugd slagwerkgroep
Onze jeugddrumband is in 2004 opgestart en heeft de laatste jaren ongeveer 10 leden in de leeftijd van 10 tot 15 jaar. Vanaf de start stond deze groep 2 jaar onder leiding van Johan van Otterdijk. Daarna is het dirigeerstokje overgedragen aan Guido Pouwels, ‘opgegroeid’ in eigen vereniging en inmiddels afgestudeerd aan het conservatorium . Vanaf medio 2014 staat de jeugddrumband onder de muzikale leiding van Lars van Tulden uit Budel. Deze jeugdgroep is in het leven geroepen omdat er behoefte ontstond aan extra begeleiding bij de jeugd. Niet alleen het samen spelen, maar ook de omgang met het instrumentarium vergt extra tijd, die vaak onvoldoende gegeven kan worden in een ‘grote’ drumband. Bij deze kleine groep is dit wel mogelijk. De instroom in de grote drumband verloopt beter voor deze jeugdige muzikanten als zij een tijd in de jeugddrumband hebben meegespeeld.
-
Muziekvereniging Juliana
Someren-EindNaast de AMV (Algemene Muzikale Vorming) en IVM (Instrumentaal Voorbereidend Muziekonderwijs) die wordt gegeven door de Streekmuziekschool Musicas, hebben wij ook onze eigen blokfluit opleiding als voorbereiding op het spelen op een instrument. Deze cursus is bedoeld voor kinderen van groep 4 en 5 van de basisschool. Maar ook kinderen uit de hogere groepen die eerst goed willen leren noten lezen, of fysiek nog niet in staat zijn een instrument te beheersen, of nog geen keus kunnen maken, zijn natuurlijk ook welkom. De instrumentale lessen worden muziekschool Musicas verzorgd.
-
Muziekvereniging Somerens Lust
SomerenHarmonieorkest
Het harmonieorkest van Muziekvereniging Somerens Lust is een mooi en dynamisch orkest, uitkomend in de eerste divisie, onder leiding van dirigent Jacco Nefs. Het orkest heeft jaarlijks een gevarieerd programma, met vaste elementen en mooie afwisselende concerten met o.a. verschillende artiesten van Nederlandse en regionale bodem.
Muziekvereniging Somerens Lust werkt met een meerjarencyclus waardoor ook voor het harmonieorkest diverse evenementen terugkeren. Een aantal hoogtepunten uit deze cyclus zijn Rabo Music Unlimited en de concertreizen.
Inmiddels zijn we naar verschillende mooie bestemmingen geweest; Barcelona, Valencia, Praag, Verona en als laatste naar Salzburg. Tijdens deze reizen hebben we veel mooie optredens mogen geven en mooie momenten als orkest beleefd.
Ook het concours is een onderdeel uit deze meerjarencyclus waarbij de harmonie beoordeeld wordt om zijn muzikale prestaties. Tijdens het concours in 2014 is het orkest gepromoveerd naar de eerste divisie.
Naast bovengenoemde evenementen, die de rode draad vormen in het meerjarencyclus, zijn er natuurlijk tal van (plaatselijke) festiviteiten waar de harmonie acte de presence geeft. .
Over de slagwerkgroep
Vroeger waren de trom en bekken de ‘dragers’ van het tamboerkorps, maar vandaag de dag is dit wel wat anders. Met het introduceren van de mallets en percussie is het voortaan ook met slagwerk mogelijk om bekende melodieën te spelen. Wie de afgelopen jaren een bezoek heeft gebracht aan een van de optredens van onze slagwerkgroep zou genoeg bekende nummers voorbij hebben moeten horen komen. De slagwerkgroep werd in 1947 opgericht door Han van der Vleuten senior. De slagwerkgroep kent vele hoogtepunten waaronder het behalen van meerdere gouden plakken tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, een aantal landstitels en mooie prestaties op concoursen. Voorheen noemde men de slagwerkgroep nog het tamboerkorps. De reden van de naamsverandering is het instrumentarium dat in de loop der jaren flink uitgebreid is.
Mallets en Percussie
Tegenwoordig is er een grote diversiteit aan instrumenten. De trom en bekken bestaan natuurlijk nog steeds, maar daarnaast zijn instrumenten uit Afrika, Brazilië en Azië niet meer weg te denken. Dit geldt ook voor het melodisch slagwerk zoals de marimba, xylofoon en vibrafoon. In de tamboerstijd ging het voornamelijk over concoursen, maar tegenwoordig ziet het programma van de slagwerkgroep er iets diverser uit. Natuurlijk is het concours nog steeds een belangrijk onderdeel voor de slagwerkgroep. Zo zijn ze in 2011 nog Nederlands kampioen geworden in de eerste divisie met 91,34 punten.
Vandaag de dag ligt de focus van de slagwerkgroep iets meer op het verzorgen van mooie, samenhangende concerten. Zo hebben ze in 2015 de eerste slagwerk-only promsconcert georganiseerd. Verder heeft de slagwerkgroep ook jaarlijks terugkerende activiteiten zoals het concert carnavalesk en de buitenconcerten voor de zomer stop. Dit alles onder leiding van dirigent Sjoerd Ceelen.
Opleidingen
Een muzikale carrière bij Muziekvereniging Somerens Lust kan al beginnen op jonge leeftijd! Vanaf de leeftijd van vier jaar laten wij jonge kinderen al kennis maken met muziek en dans op een speelse manier. Bent u volwassen en had u dit altijd al willen doen, dan hebben we ook voor u een plek binnen onze vereniging. Dat wil dus zeggen, ongeacht uw leeftijd, dat u altijd welkom bij ons bent om muziek te leren maken. Behalve dat wij als muziekvereniging zorgen dat onze leden muziekles krijgen, verzorgen we ook op een aantal basisscholen in Someren muziekles op school.
Over de muziekmaatjes
Sinds februari 2018 kunnen ook de jonge muzikantjes bij Somerens Lust terecht! Kinderen van 4 tot 8 jaar gaan een keer in de 2 weken op zondagochtend samen op allerlei verschillende manieren muziek maken en dansen onder leiding van Pauline van Deursen.
Over muziekles en tijgerorkest
Vanaf 7 à 8 jaar kunnen kinderen ervoor kiezen een muziekinstrument te gaan bespelen. Ook hier draait het om samen muziek maken. De lessen vinden individueel plaats, of in tweetallen en de kinderen kunnen er daarnaast voor kiezen om deel te nemen aan het tijgerorkest. De muzieklessen worden gegeven door docenten van Musicas waar onze muziekvereniging nauw contact mee onderhoudt. De lestijden zijn op verschillende momenten in de week afhankelijk van welk instrument wordt bespeeld.
Over het opleidingsorkest
Zodra het A-diploma is behaald mogen de leerlingen doorstromen naar het opleidingsorkest. Het opleidingsorkest heeft een belangrijke plaats binnen Muziekvereniging Somerens Lust. Hier worden jonge muzikanten klaargestoomd voor het ‘grote’ harmonieorkest. Onder de bezielende leiding van Paul van de Veerdonk repeteert het opleidingsorkest op zondagochtend. Om de vier jaar organiseert het jeugdorkest samen met de jeugdslagwerkgroep een eigen promsconcert. Terugkerende activiteiten van het jeugdorkest zijn onder andere het buitenconcert, de jeugdmuziekdag en het studieweekend.
Over de Jazz Academy
De Jazz Academy is een twintigkoppige jonge, gedreven en vooral ook gezellige bigband. Opgericht in 2001 door een aantal muzikanten van Somerens Lust onder leiding van Kees Kes. De Jazz Academy is eigenlijk een kleine vriendenclub op zich. Alles gaat op een ontspannen, informele maar ook professionele manier. Muziek en optredens worden niet alleen door de commissie maar door alle leden van de bigband aangedragen.
In de afgelopen jaren heeft de Jazz Academy een flink aantal mooie optredens kunnen verzorgen. Van nieuwjaarsborrels, optredens tijdens Queensnight en promsconcerten tot aan een Jazz Band Ball, concert met Tania Kross en optredens op de muziekboulevard voorafgaande aan de concerten van Guus Meewis. Een van de hoogtepunten uit de carrière van de Jazz Academy is een concertreis naar Berlijn. .
-
Harmonie Sint Antonius
HeusdenOnze vereniging bestaat uit circa 160 actieve leden verdeeld over een A-orkest en B-orkest, slagwerkgroep en jeugdslagwerkgroep, showgroep en majorettegroep en leerlingen waaronder een blokfluitgroep. Wij bieden jeugdige en volwassen leden een muzikale, actieve en uiteraard gezellige vrijetijdsbesteding. Daarnaast leveren we middels tal van openbare optredens graag een bijdrage aan het culturele leven binnen en buiten Heusden.
A-orkest
Het A-orkest staat onder leiding van dirigent Tjeu Snoek. De repetitieavond is op maandag van 20.00 uur tot 22.15 uur in het ‘Hart van Heuze’. Het orkest heeft ongeveer 65 leden, waaronder veel jeugdige muzikanten, en speelt in de derde divisie.
Instroming
Leerlingen worden toegelaten tot het A-orkest na het behalen van het B-diploma of in goed overleg met de dirigent.
Muziekkeuze
Om het niveau op peil te houden en de repetitieavonden zo aantrekkelijk mogelijk te houden zal de muziekkeuze bestaan uit een combinatie van lichtere en zwaardere werken.
B-orkest
Het B-orkest staat onder leiding van dirigent Tjeu Snoek. De repetitieavond is op maandag van 18.45 uur tot 19.45 uur in het ‘Hart van Heuze’.
Het B-orkest vormt een zeer belangrijke schakel tussen de beginnende en de meer gevorderde muzikanten. Een goed jeugdorkest is een voorwaarde voor het voortbestaan van het A-orkest op de lange termijn.
Instroming
Toetreden tot het B-orkest kan wanneer men één jaar les heeft gehad op een muziekinstrument.
Muziekkeuze
In het jeugdorkest wordt een muziekrepertoire toegepast dat jonge muzikanten voorbereid op de doorstroming naar het harmonieorkest.
Slagwerkgroep
De slagwerkgroep staat onder leiding van instructeur Jelle Overheul. De repetitieavond is op dinsdag van 20.00 uur tot 21.30 uur in het ‘Hart van Heuze’. Er wordt gebruik gemaakt van gestemd en ongestemd slagwerk.
Instroming
Leerlingen worden toegelaten tot de slagwerkgroep na het behalen van het B-diploma. In overleg met de instructeur kan van dit uitgangspunt worden afgeweken, wanneer dit noodzakelijk geacht wordt in het belang van de slagwerkgroep en als het muzikale niveau van de muzikant voldoende ontwikkeld is om mee te kunnen musiceren in de slagwerkgroep.
Muziekkeuze
Om het niveau op peil te houden en de repetitieavonden zo aantrekkelijk mogelijk te houden zal de muziekkeuze bestaan uit een combinatie van lichtere en zwaardere werken.
Jeugdslagwerkgroep
De jeugdslagwerkgroep staat onder leiding van Maikel van den Boomen. De repetitieavond is op dinsdagavond van 18.45 uur tot 19.45 uur in het ‘Hart van Heuze’.
De jeugdslagwerkgroep vormt een zeer belangrijke schakel tussen de beginnende en de meer gevorderde slagwerker. Een goede jeugdslagwerkgroep is een voorwaarde voor het voortbestaan van de slagwerkgroep op de lange termijn.
Instroming
Leerlingen worden toegelaten tot de jeugdslagwerkgroep als ze één jaar slagwerkles hebben gehad of in overleg met de instructeur.
Muziekkeuze
In de jeugdslagwerkgroep is het muziekrepertoire toegepast op jonge slagwerkers ter voorbereiding op de doorstroming naar de slagwerkgroep. -
Muziekvereniging Sancta Maria
OmmelIn het jubileumjaar 2014 is Fanfare Sancta Maria omgevormd tot een muziekvereniging. Met als ultieme doel mensen uit Ommel van jong tot ouder de gelegenheid te geven muziek te maken bij Sancta Maria op wat voor manier dan ook.
Bij muziekvereniging Sancta Maria heb je alle mogelijkheden om te leren om muziek te maken op een muziekinstrument. In samenwerking met Muziekschool Musicas zoeken wij naar de beste opleiding voor jou.
Blaasintrumenten en slagwerk
De beste instrumenten om mee te beginnen zijn bugel, trompet, euphonium/bariton, saxofoon en natuurlijk slagwerk. Omdat wij voor de opleidingen voor blaasmuziek en slagwerk een gemeentelijke subsidie ontvangen kunnen wij deze opleidingen aan jeugdigen tot 18 jaar aanbieden voor een sterk gereduceerd tarief. Je krijgt 15 minuten les per week (of langer in kleine groepjes). Vervolgens moet je thuis goed oefenen wat je in de les geleerd hebt. Je wordt opgeleid voor het A-diploma. Dit duurt ongeveer 3 jaar en dan kun je meespelen in het fanfare orkest.
Overige instrumenten
Wil je liever leren om muziek te spelen op een ander instrument? Bijvoorbeeld gitaar, piano, harp, viool, accordeon, keyboard of nog een ander muziekinstrument? Sinds kort is Sancta Maria een muziekvereniging geworden. Dit betekent dat we naast de bekende blaasinstrumenten en slagwerk voor ons fanfare orkest, ook andere instrumenten in willen passen binnen onze vereniging, als daar voldoende belangstelling voor is.
Jeugdkoor
Het jeugdkoor For Fun is in 2004 tot stand gekomen dankzij de persoonlijke bemoeienissen van Pastoor Cees Smit. Het is begonnen met eenvoudige Kerstliedjes o.l.v. Annemiek Hendrix om b.v. de gezinsviering op Kerstavond meer sfeer en cachet te geven. In het jubileumjaar werkte het koor mee aan BijzHonderd bij het nummer 'We are the world', waar zowel de kinderen als het publiek enorm van hebben genoten.