Je praktijk-examen is natuurlijk een spannende aangelegenheid! Daarom willen wij je zo goed als mogelijk uitleggen hoe zo’n examen verloopt.

Je krijgt per mail te horen op welk tijdstip je examen mag komen doen. Het is verstandig om op tijd op de muziekschool aanwezig te zijn, zodat je nog even kunt warm spelen voor je examen begint. Als het bijna tijd is, mag je alvast bij de deur klaar gaan staan (in welk lokaal je examen doet staat aangegeven op de muziekschool).
Als je dan naar binnen gaat zie je 3 mensen: 1) je eigen docent 2) de examinator 3) de notulist (iemand die alles opschrijft). Je hebt samen met je docent al liedjes uitgezocht en geoefend. Deze liedjes mag je laten horen aan de examinator. Deze liedjes staan ook op papier en die moet je meenemen naar het examen. De examinator heeft deze liedjes ook in een mapje voor zich liggen. Je docent is er ook om je te helpen met het examen en je zo goed mogelijk te begeleiden.

Het is eigenlijk gewoon de bedoeling dat je lekker muziek gaat maken en geniet van dat wat je al kunt op je instrument! Dan komt alles goed!

Hoe zit het slagwerk examen nou precies in elkaar?

Het slagwerk praktijk-examen is in 2014 veranderd. Vroeger mocht je net als bij blaas 1 examen afleggen (het A, B, C of D examen). Nu is het de bedoeling dat je 1 verplichte module haalt en een aantal losse keuze modules.

Bijvoorbeeld: Je wilt je A diploma gaan halen, dan moet je een verplichte module halen, dit is kleine trom of mallets, en daarbij 30 studiepunten halen.
Deze studiepunten kun je halen door losse modules te doen, bijvoorbeeld percussie (niveau 1) voor 20 punten en improvisatie kleine trom (niveau 1) voor 10 punten.
Je behaalde verplichte module + de behaalde 30 punten kun je als het ware inwisselen voor je A diploma.

Je mag ook het ene jaar je verplichte module halen en het jaar erop 1 of meerdere keuze modules halen (of andersom). Je krijgt hiervoor een certificaat dat geldig blijft.

Welke keuze modules er zijn kun je hieronder zien.
Welke keuze modules jij kunt gaan doen bespreek je met je docent (en eventueel met je vereniging).

Benodigde certificaten per niveau

Welke richtingen er zijn, voor wat betreft de ‘Verplichte module’ & de ‘Keuze module’ kun je precies terug vinden op je informatiekaart.
Deze heb je gekregen van Musicas (van je docent). Mocht je deze niet hebben, neem dan even contact met ons op.

Deze informatiekaarten kun je ook online bekijken.
Je kunt op de online informatiekaarten op ieder onderwerp klikken voor meer informatie.

Informatiekaarten
Slagwerk
Niveau A Niveau B Niveau C Niveau D
Informatiekaart A Informatiekaart B Informatiekaart C Informatiekaart D

Wil je nog meer weten over de muziekexamens? Kijk dan eens op de website van Muziek Examen plein.
Hier staat precies uitgelegd wat er van je wordt verwacht en hoe alles in zijn werk gaat.